Acest website este in transformare. Temporar unele informatii pot fi in romana si engleza.
08 Dec

STAPANUL TIMPULUI

TIME

Cum poti sa manipulezi timpul in favoarea ta. Cum poti sa schimbi amintirile. Cum poti sa transformi un dezorganizat intr-un time manager. Si cum poti sa fii fericit(a) cu un creion si poate …. o oglinda.

Hai ca iar am facut-o lata. M-am angajat ca scriu in fiecare saptamana cate un articol pentru PayLogic si am dat cu bata-n balta chiar de la al doilea articol. Am intarziat si Newsletterul a plecat fara articolul meu. Am uitat de data de predare. “Ora pro nobis” ca am cazut in pacatul fundamental pedepsit de zeii economiei contemporane. Am uitat.

Oare chiar am uitat? Sau exista ceva in sistemul nostru intern de reprezentare a realitatii care ne impiedica  sau ne ajuta sa fim punctuali?

Acum cativa ani eram in Porto, in Portugalia. Cine a fost isi mai aminteste cred, senzatia de vacanta permanenta din oras, zidurile caselor vechi in culori calde, arhitectura mixta cu influente maure si portughezii care sunt calzi, emotionali, emaptici, te strang in brate, rad si se bucura de fiecare clipa de soare, de vinurile exceptionale, de viata. Eram in Porto si aveam o intalnire cu Javier, directorul uneia dintre firmele mari de constructii de drumuri si retele energetice la 8:45 dimineata in hotel la micul dejun. Oamenii astia ma curtasera aproape sase luni sa vin in Porto sa definim cum pot sa lucrez cu ei intr-un proiect knowledge management. Si programul pentru ziua de azi incepea la 8:45. ….. Dupa a 5-a cafea si al 6-lea suc de portocale  am iesit din salonul de mic dejun hotarat sa urc in camera si sa-mi vad de viata mea. Era 10:30. Nu aparuse nimeni. Cand telefonul a sunat in camera am raspuns. Era directorul care cu o voce calda m-a intrebat daca am dormit bine, micul dejun a fost delicios si daca ma simt confortabil  sa incepem programul stabilit pentru ziua de azi. M-am uita la ceas era 11:22. El suav ca o floricica si bronzat. Nu purta ceas si nici nu cred ca purtase vreodata.

Diferenta dintre specia umana si restul regnului animal este ca noi putem sa calatorim in timp. De cate ori nu v-ati amintit de zilele frumoase de vacanta sau de o melodie ascultata relaxat  pe care o fredonezi toata ziua amintindu-ti de momentul acela din trecut. Maimutele traiesc doar in prezent, iar deflinii, oricat are fi singurele mamifere care fac sex din placere, traiesc tot doar in prezent.

Imaginati-va o pisica stand la panda sa prinda un soricel (cei cu fobii de pisici si soricei ii rog sa–si imagineze ca se uita la un DVD si ca pot schimba oricand viteza sau cromatica sau pot da rewind sau stop). O pisica relaxata si in acelasi timp perfect pregatita sa sara ca o explozie sa prinda prada. O pisica perfect focusata, concentrata pe soricel, pe fiecare gest al lui, pe fiecare miscare, apropiindu-se de prada cu fiecare clipa cand soricelul priveste in alta parte si lansandu-se ca o sageata in clipa in care distanta e optima. Pisica traieste in prezent, complet, total, traieste clipa de clipa cu toate simturile concentrate pe miscarile soricelului.

Imaginati-va cum ar fi sa cada pisica in reverie sau in amintiri. Si cu un dialog interior de zile mari sa-si povesteasca in gand cum a fost cand acum trei zile a prins vrabiuta aceea cu pene usor albastrui. Sau sa isi imagineze ce cool va fi cand va prinde soricelul, sa halucineze cum se va juca cu el cum ii va da drumu’ prin iarba si il va prinde iar. Pierduta in amintiri sau in visele din viitor cand va privi in jur soricelul va fi plecat de mult. Cu toata mancarea din castron, zgarda contra purici, cardurile de banca, cheile de la masina si cea mai buna prietena. Al naibii soricel! Data viitoare cand il gasesc stau cu ochii pe el ca pe butelie! Ma jur.

Mai presus de cel ce Stie este cel ce Cunoaste. Mai presus de cel ce Cunoaste este cel ce Face. Mai presus de cel ce Face este cel ce obtine Rezultate. Autosustenabile! as completa eu aceasta veche intelepciune asiatica.

Iar actiunea de a face se petrece numai in prezent, in aceasta clipa. Concentrat, focusat, total, complet imersat cu toate cele cinci simturi in ceea ce fac acum. Feedback-ul vine dupa ce termini ce ai de facut, dupa prima secventa de actiune… iar uneori e al naibii de greu sa fii acum, aici.

Eckhard Tolle in Puterea Prezentului povesteste tocmai de acest prezent pe care noi oamenii aproape ca l-am uitat. Aceasta traire in prezent care ne da forta, maretia de a face lucruri extraordinare. Asa traiesti, reusesti, inveti sau faci dragoste extraordinar lasandu-ti inconstientul sa memoreze, sa proceseze, sa concateneze, sa infereze in background in timp ce tu existi acum actionand.

Daca actiunea este strict legata de prezent, fericirea si reusita sunt legate de trecut si de viitor. Si de calatoria mentala in timp.

Calatoria mentala in timp a unui Stapan al Timpului te duce la povestea unui Fiu ce a fost rastignit, la ziua Judecatii de Apoi, la Geneza sau la Bing Bang, creeaza religii sau razboaie mondiale, fundamenteaza imperii sau  creeaza civilizatii bazate pe stiinta si tehnologie, mecanica relativista sau filozofie sociala, entropie economica si folclor. Herman Hesse scrie Sidharta, viitorologul Alvin Tofler publica ”Al treile Val” si “Averea Revolutionara”, Mircea Eliade “Istoria ideilor si credintelor religioase” iar, o intreaga cultura science-fiction schimba paradigma despre timp: StarTrek, Star War, iRobot al lui Asimov, “Calauza” fratilor Strugatski (ecranizata de Tarkovski)  si Lumile noi ale lui A.Huxley si H.G.Wells.

Ei bine, oamenii isi reprezinta trecutul, prezentul si viitorul ca niste linii (drepte, curbe sau  in unghiuri) care in principiu sunt de doua tipuri.  Daca punctele de pe aceasta linie a timpului perceptute ca fiind Prezent, Trecut sau Viitor sunt in afara corpului nostru o numim Linie a timpului occidentala (LTO) iar daca trece prin noi o numim Linie a Timpului Araba (LTA). Cele doua reprezentari ale timpului sunt caracteristici generice a doua civilizatii care acum in secolul 21 evident ca s-au amestecat. O gospodina americana care traieste pe credit card de la un paycheck la altul fara alta perspectiva de independenta financiara are o reprezentare araba  (LTA) a timpului. La fel cum un print saudit ca Al Waleed bin Talal (26 bn) actionar la Time News, Apple si Citicorp are o reprezentare occidentala (LTO) a timpului.

LTO priveste timpul disociat, in fata sa, si poate accesa orice moment din trecut prezent si viitor organizand evenimentele pe minute, ore, zile, luni. Diagramele de time/project management Gantt sau Ishikawa (Fishbone) se pliaza natural pe linia timpului reprezentata occidental (LTO).  Iar managementul este precis, planificarea impecabila si milestone-urile si dead line-ul respectate. Daca toate lucrurile merg asa cum au fost proiectate un LTO este ideal in managementul de proiect. Daca insa intervin schimbari dese modificarile in linia timpului se produc greu conservativ. Implicarea efectiva in a face acum in prezent este de multe ori minimala, teoretica, vizionara sau moralizatoare. ESTJ din Mayer Briggs Type Indicator (MBTI) este predominant un LTO.

LTA percepe linia timpul in fata si in spatele sau, trecand prin el, intersectandu-l. Viitorul reprezentabil in LTA este de maxim doua saptamani iar timpul este fluid, curge prin el asociat in prezent cu densitate sau viteza mai mare sau mai mica dupa starea momentana. Cinci minute pot fi doua minute sau trei ore (spre disperarea unui LTO) iar  termenele nu au nici o noima interna. Commitment exista pentru maxim doua saptamani daca lucurile nu se schimba. Implicat total, complet in actiune, visare sau amintiri participa cu toate simturile maxim, total, deplin. Orice modificare de strategie sau tactica o accepta instantaneu, firesc normal pe modelul sau intern de LTA.  LTA este  caracteristic pentru un INFP din Mayer Briggs Type Indicator (MBTI).

Cum descoperi LTA sau LTO? Cel mai simplu il intrebi “Daca ti-ai reprezenta timpul in spatiul din jurul tau pe o linie, unde este trecutul, prezentul si viitorul?” Iti va arata in spatiu cu mana sau miscarea capului un trecut, prezent si viitor perceput vestibular si vizual.

Un Stapan al Timpului poate sa manipuleze aceste linii odata imaginate si figurate spatial. Cum halucinatia reprezentarii timpului pentru fiecare este reala, tot ce ai de facut este sa apuci de linii si sa le indrepti, curbezi  dupa dorinta, aplicabilitate si utilitate; sa le scoti din corp sau sa iesi tu din axa lor dupa cum ai nevoie. O poti face verbal aratand noua orientare sau fizic apucand efectiv de ele. Vorbesc pe bune: cand te faci ca mangai un animalut de companie sau iti amintesti parfumul persoanei iubite, cand te imaginezi stand la soare pe o plaja imaginara in Portugalia sau savurand o margheritta nu e acelasi lucru? Poftim? La serviciu trebuie sa fii “serioasa” sau “business-like”? Asta poate in secolul trecut pe vremea tovarasului cand standardul de folosinta al creierului era doar pe emisfera dominanta logica. Daca sefii sunt contra emisferei creative poate ca este cazul sa-ti cauti un job nou cat mai ai job.

Care sunt efectele modificarii reprezentarii axei timpului? Aici vorbim de un intreg manual de reprogramare a modelelor de excelenta umana, dar evident ca in project management sau in time management competenta de a reorienta liniile timpului, sustenabil, face diferenta dintre esec si reusista.

De exemplu daca esti dreptaci si asezi linia timpului in fata ta, disociat de prezent, de la stanga spre dreapta, cu trecutul in stanga spre emisfera ta logica si viitorul in dreapta spre emisfera ta creativa si iti stabilesti clar, specific, la un moment dat in timp, un obiectiv de realizat, apoi intri complet in linia timpului, in aceasta clipa din viitor, cand obiectivul s-a realizat deja si culegi informatiile senzoriale ale succesului, apoi te intorci in prezentul real, acum aici  si hotarasti cum pornesti lucurile pentru a avea succes… Ai succes.  Nu este altceva decat o recodare a unor modele de reusita din The Secret, Law of Attraction sau Zig Ziglar, Tony Robbins, Depak Chopra, Wayne Dyer, Stephen R. Covey, etc.

Un Stapan al Timpului poate sa modifice memoria personala. Da ai auzit bine! Memoria personala nu este nimic altceva decat un set de reprezentari senzoriale are unei experiente trecute. Oare iti mai aduci aminte ce cercei avea vecina din dreapte la ultimul concert la care ai fost sau, ce vorbeau cei de la masa din dreapta la ultimul bal caritabil, sau textura banchetei din spate a primei tale masini? Te intreb cate din aceste informatii sunt identice cu realitatea traita si cum sistemul personal de memorizare a modificat, a distorsionat realitatea, a sters calupuri mari de informatii sau le-a amestecat, le-a generalizat.

Cand iti aduci aminte de prima zi de scoala, totul este mai delicat, mai incetosat, mai copilaresc decat astazi dupa atatia ani.  Aceste amintiri ne-au creat convingerile de azi ce ne ajuta sau ne franeaza, ne-au creat competentele de azi ce ne diferentiaza social sau profesional si direct ne-au structurat ca persoane ne-au invatat ce si cum sa iubim, ce si cum sa uram, cum existam si cum traim. Aceste amintiri ce nu le putem schimba. Oare?

Ca Stapan al Timpului poti modifica amintirile, oricum distorsionate, sterse partial sau total si modificate pe parcursul procesului de memorizare si odata cu trecerea timpului. Cum? Din LTO detasat de acea clipa din trecut ca pe un film sau banda de magnetofon. Stergand informatii, obiecte, oameni. Modificand culorile sau sunetele, schimband muzica sau repozitionand senzatiile interne. Si verificand din LTA imersat in acea clipa din trecut daca lucrurile s-au schimbat. Ca un Master Chef ce prepara mancarea (LTO) si apoi o gusta (LTA).

Ce zici, poti sa o faci? Poti sa incepi sa fi Stapan al Timpului?

Cand am plecat din Porto, Javier m-a condus personal cu masina si a stat cu mine pana am trecut de security check. Apoi mi-a aratat ceasul de la mana si si-a unit palmele peste inima.  I-am facut si eu acelasi semn. Il invatasem in doua ore cum sa stapaneasca Timpul. Si asta urma sa ii salveze milioane. In dreapta in buzunarul de la piept aveam contractul semnat. Un Win- Win.